Φτιάξτε το δικό σας Home Theatre

Οι σύγχρονες μονοκατοικίες συχνά βρίσκονται στα προάστια των πόλεων μακριά από τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που να μπορεί να προσφέρει ένα αστικό κέντρο. Για το λόγο αυτό όλο και πιο συχνά οι άνθρωποι προτιμούν να δημιουργήσουν ένα home theatre ή home cinema (οικιακό κινηματογράφο) μέσα στο σπίτι τους όπου χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία θα μπορούν να απολαμβάνουν κινηματογραφικές ταινίες σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Εάν λοιπόν, ένα home theatre είναι μια σκέψη, μια επιθυμία που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε, τότε εδώ θα βρείτε αρκετά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού ξεκινήσετε τη δημιουργία του.

Το πρώτο και πιο σημαντικό ερώτημα στο οποίο καλείστε να απαντήσετε είναι ποια θέση θα λάβει το home theatre στο χώρο. Απαντώντας σε αυτήν τη ερώτηση θα ορίσετε και το πώς θα «στήσετε» τον οικιακό σας κινηματογράφο. Είτε θα χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό κάποιο χώρο στο σαλόνι σας ή θα στήσετε το home theatre σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού.

Και οι δυο επιλογές παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πάντως, σε όποιο χώρο κι αν επιλέξετε να το στήσετε, οι βασικές, κοινές ενέργειες που πρέπει να κάνετε είναι δυο:

1) Να προμηθευτείτε τον εξοπλισμό ήχου και εικόνας.
2) Να αποφασίσετε για την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου όπου θα στηθεί το home theatre.

Ας τις εξετάσουμε λοιπόν.

1) Προμήθεια του εξοπλισμού ήχου και εικόνας.

Θα χρειαστείτε:

* Μια τηλεόραση ή έναν βιντεοπροβολέα με την οθόνη του.
* Ένα DVD-player.
* Έναν δέκτη/ενισχυτή, στον οποίο θα συνδεθεί η τηλεόραση ή ο βιντεοπροβολέας, το DVD-player      και το CD-player.
* Ηχεία και subwoofer.

Θα πρέπει να κάνετε μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς για να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα μοντέλα των παραπάνω ηλεκτρονικών συσκευών και ανάλογα με το design και την τιμή τους να αποφασίσετε ποια θα επιλέξετε.

2) Εσωτερική διαμόρφωση του χώρου όπου θα στηθεί το home theatre.

Στην εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου πρέπει να λάβετε υπόψη σας στοιχεία όπως τα παρακάτω:

* Την ακουστική ηχομόνωση (εάν είναι απαραίτητη).
* Τα χρώματα του χώρου (π.χ. οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμες).
* Τον φωτισμό του χώρου (ο χαμηλός φωτισμός είναι ιδανικός για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα).
* Ειδικά καθίσματα για μεγαλύτερη άνεση των θεατών.
* Κατάλληλα έπιπλα για να τοποθετήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές.
* Κλιματισμός (εάν είναι απαραίτητος).

Ο χώρος που διαθέτει κάθε ενδιαφερόμενος καθώς και τα χρήματα που διαθέτει για τον εξοπλισμό του home theatre είναι τα δυο στοιχεία που θα ορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Εάν ξεπεράσαμε τον προϋπολογισμό σας με όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να αφαιρέσετε ό,τι δεν σας είναι εντελώς απαραίτητο για να στήσετε το home theatre (αφαιρέστε τις σκουρόχρωμες κουρτίνες αλλά όχι τον ενισχυτή!).

Καταγράφοντας κάθε τεχνική και διακοσμητική λεπτομέρεια του home theatre θα μπορέσετε να το στήσετε ευκολότερα. Μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς και μια σωστή προετοιμασία θα σας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο και χρήμα και σίγουρα θα σας δώσει ένα home theatre κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.