Σύγχρονη διακόσμηση κουζίνας

Όλο και περισσότερο στις μέρες μας η κουζίνα τείνει να είναι ο πιο δημοφιλής χώρος του σπιτιού. Δεν είναι πλέον απλά ο χώρος στον οποίο παρασκευάζεται και φυλάσσεται το φαγητό αλλά το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής! Παλιότερα αποτελούσε συνήθεια οι κουζίνες  να είναι κλειστές, να αποτελούν δηλαδή έναν ξεχωριστό χώρο κλεισμένο με τοίχους και πόρτες. Σήμερα, όμως, τόσο στα νεόδμητα σπίτια όσο και στις αναπαλαιωμένες παλιές κατοικίες μπορεί κανείς να έχει οπτική επαφή με την κουζίνα από το χώρο του σαλονιού. Κι αφού η κουζίνα πέρασε σε πρώτο πλάνο και η διακόσμησή της απέκτησε πρωτεύοντα ρόλο στο κεφάλαιο της εσωτερικής διακόσμησης ενός σπιτιού.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν την κουζίνα ως έναν εντελώς ξεχωριστό χώρο ο οποίος δεν σχετίζεται διακοσμητικά άμεσα με τους άλλους χώρους του σπιτιού, ενώ άλλοι προτιμούν να διακοσμούν την κουζίνα τους αρκετά προσεκτικά, ώστε να δένει αρμονικά με τους παρακείμενους χώρους. Και στις δυο περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο θα επενδυθούν οι τοίχοι της κουζίνας αποτελεί και το κλειδί για τη διακόσμηση και αισθητική αυτού του τόσο σημαντικού και πολυσύχναστου χώρου του σπιτιού. Ο επιχρωματισμός των τοίχων εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή αλλά η γκάμα των χρωμάτων «για κουζίνες» έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Οι ταπετσαρίες αποτελούν μια ακόμη λύση η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξετε μέσα από μια ποικιλία σχεδίων, από το πιο φουτουριστικό μέχρι το πλέον παραδοσιακό. Επιπλέον, υλικά όπως ο σχιστόλιθος και το κεραμικό πλακάκι που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά σε δάπεδα τώρα χρησιμοποιούνται και σε τοίχους για προσδώσουν επιπλέον οπτικό ενδιαφέρον.

Σημαντικό μέρος της διακόσμησης της κουζίνας είναι και η δημιουργία ενός καλά οργανωμένου χώρου. Είτε έχετε ένα συγκεκριμένο διακοσμητικό θέμα είτε όχι, θα πρέπει να σκεφτείτε καλά ποια σκεύη της κουζίνας σας θα μείνουν στους πάγκους και ποια θα μπουν σε ντουλάπια και συρτάρια. Πολλοί επαγγελματίες μάγειρες προμηθεύονται κάποια ψηλή κυλινδρική στήλη για να αποθηκεύουν τα σκεύη που χρησιμοποιούν πιο συχνά και να μην τα ψάχνουν μέσα στα συρτάρια. Συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, όπως η καφετιέρα ή φραπεδιέρα, μπορούν να συμπεριληφθούν στα αντικείμενα που θα παραμείνουν πάνω στους πάγκους.

Οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών γνωρίζουν πως η αισθητική των αντικειμένων τους αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιλογή τους καθώς οι συσκευές είναι εμφανείς σε κάθε κουζίνα. Κατά αυτόν τον τρόπο, δεν κατασκευάζουν μια συσκευή απλά σε διάφορα χρώματα αλλά και σε μια εκπληκτική σειρά σχεδίων. Τα ψυγεία για παράδειγμα λόγο του όγκου τους αποτελούν μια από τις πιο εμφανείς ηλεκτρικές συσκευές μιας κουζίνας. Από το αστραφτερό ανοξείδωτο ατσάλι, το ρετρό στυλ της δεκαετίας του 1950 μέχρι και το κλασσικό λευκό, μπορείτε να επιλέξετε ψυγεία αλλά και ηλεκτρικές κουζίνες οι οποίες θα συνδυάζονται τέλεια με το στυλ της υπόλοιπης κουζίνας σας. Κάποιες εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα να ταιριάξετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας με τις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα για να πετύχετε το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα!

Όπως και σε κάθε άλλο χώρο του σπιτιού, έτσι και στην κουζίνα, οι μικρές πινελιές είναι που κάνουν τη διαφορά. Επιλέξτε ένα έντονο κραυγαλέο χρώμα (συνήθως κάποιο που θα έρχεται σε αντίθεση με τους τοίχους) για τις κουρτίνες και τα χαλάκια της κουζίνας. Ένα κομμάτι του τοίχου πίσω από τον νεροχύτη στα ίδια χρώματα με το χαλί σας θα δώσει μια επιπλέον πινελιά καλαισθησίας… Μην φοβάστε να τοποθετήσετε διακοσμητικά στους τοίχους της κουζίνας σας. Κορνίζες με φωτογραφίες της οικογένειάς σας ή ακόμη και μια συλλογή από φόρμες κουλουριών ή κέικ σε διάφορα σχέδια (καρδιές, ρόμβοι, λουλούδια ή δεντράκια) θα έδινε ζεστασιά και μια νότα προσωπικής αισθητικής στην κουζίνα σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.