Κηποτεχνία και Διακόσμηση Εξωτερικών χώρων

2_b Η αισθητική ενός κήπου είναι πολύ σημαντική όχι μόνο γιατί αντανακλά το γούστο και την αισθητική των ιδιοκτητών του, αλλά κυρίως για τις εξαιρετικά χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορεί να έχει ένας περιποιημένος κήπος. Φανταστείτε…η πλακόστρωτη βεράντα σας είναι γεμάτη πανέμορφες ορτανσίες, η βουκαμβίλια έχει σφιχταγκαλιάσει τη ξύλινη πέργκολα και η βεράντα σας πλημμυρίζει από χρώμα. Στον κήπο το ψηφιδωτό μονοπάτι καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσα από το γρασίδι και τα φροντισμένα παρτέρια, το μεταλλικό παγκάκι τον προσκαλεί να περάσει λίγη ώρα μαζί του όμως τα ανάκλιντρα που έχουν στηθεί λίγο πιο κάτω δίπλα στη λιμνούλα κλέβουν τελικά την παράσταση. Η μεγάλη ομπρέλα και η αιώρα που έχουν στηθεί εκεί μαγεύουν το νου και μας μεταφέρουν αυτόματα σε έναν κόσμο εξωτικό!

Στην κηποτεχνία και τη διακόσμηση των εξωτερικών χώρων δεν υπάρχουν όρια στις επιλογές που προσφέρονται. Νέα υλικά διεκδικούν διαρκώς μια θέση στον κήπο μας, ενώ σχεδόν κάθε σας ιδέα μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα…ογκώδη ή εξωτικά δέντρα μπορούν πλέον να ευδοκιμήσουν στον κήπο σας, βότσαλα, ηφαιστιογενείς πέτρες, άμμος ή πριονίδι θα πλαισιώσουν τα παρτέρια και τα μονοπάτια στον κήπο σας, ενώ η παρουσία του νερού (μια λιμνούλα ή ένας καταρράκτης) αποτελεί πλέον κλασσικό συστατικό για έναν κήπο με «προσωπικότητα». Και φυσικά, οι επιλογές που σας προσφέρονται στα έπιπλα και τα διακοσμητικά κήπου, σίγουρα θα ικανοποιήσουν και την πιο εξεζητημένη επιθυμία σας!

4_oΑν και στη φαντασία δεν υπάρχει περιορισμός, στη συνέχεια θα βρείτε μερικές ακόμη ιδέες και συμβουλές για έναν κήπο με υψηλή αισθητική.

Δημιουργήστε σημεία τα οποία θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τοποθετώντας στον κήπο κάποια έπιπλα ή διακοσμητικά αντικείμενα όπως ένα ανάκλιντρο, ένα παραδοσιακό μεταλλικό τραπέζι, ένα παγκάκι, ένα αγαλματάκι ή πολύχρωμες μπάλες από φυσητό γυαλί στερεωμένες σε μικρά ξύλα που θα αναδείξουν τα παρτέρια σας και μικρές γαβάθες με νερό που θα προσελκύσουν μικρά πουλιά για μια δροσερή βουτιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες! Επιλέξτε τα διακοσμητικά που σας αρέσουν και στη συνέχεια σκεφτείτε το καταλληλότερο μέρος για να τα τοποθετήσετε.

Ένας πορσελάνινος βάτραχος δεν ταιριάζει τόσο πάνω στη βεράντα όσο δίπλα στη μικρή σας λίμνη για παράδειγμα. Και τα έπιπλα φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε κάποιο σκιερό μέρος ή σε σημεία με ωραία θέα. Ένα παγκάκι θα φαντάζει παράταιρο κάπου ανάμεσα στις τριανταφυλλιές ενώ κάτω από ένα φυλλώδες δέντρο θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα.

5_hΕπιπλέον ενδιαφέρον σε έναν κήπο δίνουν τα κρεμαστά καμπανάκια που κτυπούν ευχάριστα με το πρώτο αεράκι, οι μαντεμένιοι κρουνοί, ένα παλιό σιδερένιο ποτιστήρι ή οι μπάλες συμπιεσμένης τροφής πουλιών που κρεμασμένες από τα δέντρα σαν άλλες χριστουγεννιάτικες μπάλες προσελκύουν το χειμώνα μικρά πουλιά στον κήπο σας και παράλληλα διακοσμούν με τρόπο ξεχωριστό και πρωτότυπο τα δέντρα σας!
Τοποθετώντας τα διακοσμητικά αντικείμενα σωστά σε έναν κήπο διατηρούνται οι ισορροπίες ανάμεσα στα φυτά και τα αντικείμενα χωρίς να επισκιάζεται κάποιο από τα δυο και εσείς αποδεικνύετε πως τίποτε δεν έχει γίνει τυχαία.

Τέλος, ο σωστός φωτισμός του κήπου σας θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τα φυτά αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική του κήπου σας. Παράλληλα θα μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερες βραδιές σε αυτόν κάνοντας πάρτυ, καλώντας φίλους για να ψήσετε ή απλά για να χαλαρώσετε πίνοντας το κρασί σας! Θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μικρά φωτάκια («ψείρες») μέσα στους θάμνους ή στα κλαδιά των δέντρων και να δημιουργήσετε έτσι την αίσθηση ενός κόσμου φανταστικού…ή μπορείτε να βάλετε φαναράκια κατά μήκος των μονοπατιών στον κήπο σας για να του δώσετε μια πιο ρομαντική διάσταση.

Ο κήπος σας είναι προέκταση του σπιτιού σας και προέκταση του εαυτού σας. Φροντίστε τον όπως φροντίζετε και το σπίτι σας και οι στιγμές αναζωογόνησης, ηρεμίας και χαλάρωσης που θα σας προσφέρει θα ανταμείψουν τους κόπους σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.