Διακόσμηση εσωτερικών χώρων με καλλωπιστικά φυτά

Τα φυτά εσωτερικών χώρων αποτελούν μια εξαιρετική διακοσμητική πρόταση καθώς μπορούν τοποθετηθούν σε κάθε σημείο του σπιτιού: στο σαλόνι, την τραπεζαρία, την κουζίνα ή και το μπάνιο. Οι ανάγκες ενός φυτού είναι αρκετά απλές – φως, νερό και καλό χώμα – είναι η μόνη φροντίδα που χρειάζονται τα φυτά σας για να αναπτυχθούν σωστά.

Φυτά τα οποία θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μέσα στο σπίτι σας είναι: οι ασφόδελοι, οι υάκινθοι, οι ορχιδέες, οι φτέρες και οι μπιγκόνιες, αλλά και τα μπονζάι, οι κάκτοι και οι φίκοι. Η ποικιλία των φυλλωδών και ανθοφόρων φυτών καθώς και των φυτών που δεν χρειάζονται πολύ φως για να αναπτυχθούν σωστά μέσα σε έναν κλειστό χώρο είναι πραγματικά τεράστια!

Η διακόσμηση με φυτά εσωτερικών χώρων δεν ολοκληρώνεται όμως με την επιλογή και την αγορά  των φυτών. Για να ολοκληρώσετε το εγχείρημά σας θα πρέπει να τοποθετήσετε κάθε φυτό στον κατάλληλο χώρο του σπιτιού, αφού πρώτα επιλέξετε και τα αναγκαία «αξεσουάρ» του! Ένα όμορφο φυτό φαίνεται ακόμη ομορφότερο όταν τοποθετηθεί μέσα στη σωστή γλάστρα, στο κασπώ, ή το βάζο που θα το αναδεικνύει καλύτερα. Και φυσικά προτού επιλέξετε μια γλάστρα για το φυτό σας να θυμάστε πως οι ρίζες τους χρειάζονται αρκετό χώρο. Μεγάλα φυτά όπως οι φίκοι και τα γιούκα πρέπει να τοποθετούνται σε εξίσου μεγάλες γλάστρες με αρκετό πλάτος και βάθος για να μπορούν να αναπτύσσονται σωστά οι ρίζες τους.

Τα ανθοφόρα φυτά δεν ευδοκιμούν κοντά σε ζεστά σημεία του σπιτιού όπως κοντά σε μια σόμπα ή ένα καλοριφέρ. Καλύτερα να τοποθετήσετε τα φυτά αυτά κοντά σε κάποιο παράθυρο. Μην ξεχνάτε πως η υγρασία και το φως είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του φυτού σας. Φροντίστε τα φυτά σας προσφέροντάς τους αρκετό νερό, φως και λίπασμα. Τα περισσότερα αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου. Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου όπου βρίσκονται αποφεύγοντας τις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Να θυμάστε πως έχοντας φυτά μέσα στο σπίτι θα αποκτήσετε σύντομα και έντομα και ζιζάνια, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για το λόγο αυτό προνοήστε και φροντίστε για μια καλή απολύμανση-αποπαρασίτωση του χώρου σας. Εάν τώρα κάποιο φυτό σας αρρωστήσει, απομακρύνετέ το από τα υπόλοιπα υγιή φυτά μέχρι να «αναρρώσει». Ίσως και να χρειαστεί να το πετάξετε, εάν η πάθησή του είναι πολύ σοβαρή.

Τοποθετήστε ένα μόνο μεγάλο φυτό στο σαλόνι σας ή μια ποικιλία από μεσαίου μεγέθους φυτά σε κάποια γωνία κοντά στο χωλ. Η θέση των φυτών σας θα εξαρτηθεί από τη διαρρύθμιση και το γενικότερο διάκοσμο των δωματίων. Φυτά σε μεγάλες γλάστρες ταιριάζουν καλύτερα στο σαλόνι ενώ τα μικρότερα φυτά αναδεικνύονται καλύτερα στην τραπεζαρία. Φυτά μπορούν να τοποθετηθούν κάλλιστα και σε ένα γραφείο ή στο μπάνιο για να δώσουν λίγη ζωντάνια στο χώρο.

Αντιμετωπίστε τα φυτά ως διακοσμητικά στοιχεία αλλά και ως ζωντανούς οργανισμούς και μην παραλείπετε να τα φροντίζετε, να τα ποτίζετε, να τους αλλάζετε γλάστρες και να καθαρίζετε τα φύλλα τους για να συνεχίσουν να ομορφαίνουν το χώρο σας για πολύ καιρό ακόμη…

Leave a Reply

Your email address will not be published.