Τα χρώματα και η σημασία τους

Τα χρώματα υπάρχουν παντού στη ζωή μας…είναι πολύ σημαντικά καθώς συνοδεύουν την καθημερινότητά μας και χωρίς να το καταλαβαίνουμε επηρεάζουν και τη διάθεσή μας. Είναι γνωστό πως τα χρώματα έχουν διάφορες σημασίες. Έχετε βρεθεί ποτέ μέσα σε ένα μπλε δωμάτιο το οποίο σας έκανε να νιώσετε ήρεμοι και χαλαροί και μετά να μπήκατε σε ένα κόκκινο δωμάτιο και να αισθανθήκατε ομιλητικοί και ενθουσιώδείς; Η αλλαγή στην διάθεσή σας αυτή δεν ήταν τυχαία – ήταν μια πραγματική ψυχοσωματική απάντηση στα χρώματα του δωματίου. Τα χρώματα των δωματίων θα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα κατά την διακόσμηση του σπιτιού. Θα πρέπει να επιλέξετε χρώματα με τα οποία θα αισθάνεστε άνετα, χρώματα τα οποία θα δημιουργούν την σωστή ατμόσφαιρα και θα εμπνέουν τα σωστά συναισθήματα σε εσάς και τους καλεσμένους σας μέσα σε κάθε δωμάτιο.

Ας ξεκινήσουμε με κάποια από τα πιο κοινά χρώματα: Το μπλε είναι χρώμα χαλαρωτικό και ξεκούραστο. Είναι ιδανικό για τα υπνοδωμάτια αλλά μπορεί να καταστρέψει τη διάθεσή σας στην τραπεζαρία καθώς είναι ανασταλτικό της όρεξης. Συνδυασμένο με το πράσινο, το μπλε αναδύει μια πολύ φυσική ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο. Για αιώνες το πράσινο ήταν αντιπροσωπευτικό της ζωής και της γένεσης, αλλά ταυτόχρονα, είναι συνδυασμένο και με το φθόνο και την απειρία. Το πράσινο συμβολίζει μια συγκεκριμένη αρμονία τόσο στον φυσικό κόσμο όσο και στη ζωή και όπως και το μπλε είναι κι αυτό ένα πολύ χαλαρωτικό χρώμα.

Αντιθέτως, το κόκκινο είναι διεγερτικό της όρεξης και της συζήτησης. Το κόκκινο είναι ένα δυνατό χρώμα το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο το μίσος όσο και το πάθος. Αντιπροσωπεύει επίσης τη δύναμη, εξ ου και η χρήση του από τους επώνυμους ηθοποιούς στο κόκκινο χαλί του Χόλυγουντ αλλά και από τα διευθυντικά στελέχη εταιρειών, άντρες ως επί το πλείστον δυναμικούς, στις γραβάτες τους! Το κίτρινο είναι κι αυτό ένα δυνατό χρώμα και ως χρώμα του ήλιου είναι χρώμα χαρούμενο με θετική αύρα. Εντούτοις, μπορεί να είναι και το χρώμα της μελαγχολίας και της δειλίας. Επιλέξτε προσεκτικά τις αποχρώσεις των χρωμάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας παρατηρώντας τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η παρουσία τους.

Το ροζ είναι ένα απαλό χρώμα το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση και τα δωμάτια των μικρών κοριτσιών. Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει πως το ροζ έχει έντονη ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους δημιουργώντας τους ψυχική αδυναμία. Το πορτοκαλί είναι μια μίξη του κόκκινου και του κίτρινου και γι’ αυτό έχει όλη τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των δυο αυτών χρωμάτων. Κάποιες αποχρώσεις του πορτοκαλί – όπως η απόχρωση της κολοκύθας και των φθινοπωρινών φύλλων – είναι διεγερτικές και ιδανικές για χρήση στην τραπεζαρία. Το μωβ ήταν ανέκαθεν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Αντικατοπτρίζει την αρχοντιά και την πνευματικότητα. Το μωβ σε μικρές δόσεις λειτουργεί και ως διεγερτικό της δημιουργικότητας αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη και μελαγχολία.

Όταν διακοσμείτε ένα δωμάτιο είναι αρκετά σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας τη σημασία των διαφόρων χρωμάτων καθώς και το πώς σας κάνουν να αισθάνεστε αυτά, για παράδειγμα, εάν το κίτρινο σας θυμίζει κάτι άσχημο από την παιδική σας ηλικία, τότε προφανώς, δεν είναι ιδανικό για εσάς. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να σκέφτεστε και πώς θα αισθάνονται οι καλεσμένοι σας με κάθε χρώμα. Εάν για παράδειγμα το μπλε είναι το αγαπημένο σας χρώμα και θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην τραπεζαρία σας, μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα να καταπιέσετε τις ορέξεις των καλεσμένων σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν σοφότερο να μην αδιαφορήσετε για την επίδραση που θα έχει το μπλε χρώμα στην όρεξη των καλεσμένων σας εκτός κι αν θέλετε να ανακηρυχθείτε στην χειρότερη μαγείρισσα και την πιο αφιλόξενη οικοδέσποινα της χρονιάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published.