Η αναγέννηση της ταπετσαρίας

wall2 Γύρω στο 200 π.Χ. οι Κινέζοι υπήρξαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το χαρτί για να διακοσμήσουν τους τοίχους τους. Περί το 1700, οι ταπετσαρίες έφτασαν στην Ευρώπη και μέχρι το 1900 περίπου αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Και αφού έφτασαν στο απόγειο της δημοτικότητάς τους στα μέσα του 20ου αιώνα, οι τάσεις και πάλι άλλαξαν και οδήγησαν στην κατάργησή τους για χάρη νεότερων και πιο μοντέρνων διακοσμητικών προτάσεων. Από τα τέλη του 1980 η ταπετσαρία παύει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις διακοσμητικές τάσεις και όπου χρησιμοποιείται θεωρείται  επιλογή παλιομοδίτικη και χωρίς καθόλου γούστο!

Σήμερα, όμως, μετά από τόσα χρόνια «απρόσωπων» διακοσμητικών επιλογών οι άνθρωποι κάνουν στροφή στα σπίτια με προσωπικότητα, στα σπίτια με χαρακτήρα και μοναδικότητα. Οι άνθρωποι θέλουν πλέον ο δικός τους οικιακός χώρος να ξεχωρίζει από αυτόν των υπολοίπων και αυτό το πετυχαίνουν δίνοντας ένα κομμάτι του εαυτού τους στην αισθητική του.

wall1

Μέρος αυτής της νέας τάσης για την προσωπική έκφραση μέσα από ένα χώρο, οι ταπετσαρίες, κάνουν μια δυναμική επανεμφάνιση στην εσωτερική διακόσμηση. Οι ταπετσαρίες φιγουράρουν τώρα στα μεγαλύτερα περιοδικά διακόσμησης ως η υπέρτατη διακοσμητική αρετή ενός χώρου ενώ και σε τηλεοπτικές εκπομπές που πραγματεύονται την ολική αναμόρφωση οικιακών χώρων, παίζουν…πρωταγωνιστικό ρόλο!

Κομψά σχέδια και καινοτόμα υλικά καταλαμβάνουν τον κόσμο της ανανεωμένης ταπετσαρίας…οι μαγνητικές ταπετσαρίες (για να μπορείτε να μεταμορφώνεται το χώρο σας κάνοντας τον τοίχο σας ένα αληθινό κολλάζ), οι ταπετσαρίες με ψηφιακές φωτογραφίες ή τρισδιάστατες εικόνες είναι μερικές μόνο από τις εκδοχές της «νέας» ταπετσαρίας.

Εκτός από το να τοποθετείται παραδοσιακά από τοίχο σε τοίχο σε ολόκληρο το σπίτι, η ταπετσαρία χρησιμοποιείται πλέον και για να «ζωντανέψει» ουδέτερους χώρους. Οι πιο πρόσφατες τάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ταπετσαρίας σε ένα μόνο τοίχο για να τονιστεί και να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον ή για να αναδειχτεί κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού όπως ένα καλαίσθητο τζάκι για παράδειγμα.

Πολλοί διακοσμητές ανακαλύπτουν πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η χρήση της ταπετσαρίας όταν χρησιμοποιηθεί σε ανατρεπτικές διακοσμητικές προτάσεις. Τοποθετήστε κομμάτια ταπετσαρίας σε κορνίζες και θα αποκτήσετε ένα καλόγουστο αυτοσχέδιο έργο τέχνης, καλύψτε ένα αμπαζούρ με ταπετσαρία και αυτό αμέσως θα αποκτήσει προσωπικότητα! Σκεφτείτε δημιουργικά…η αναβίωση της ταπετσαρίας είναι γεγονός και με λίγη φαντασία μπορεί να αποτελέσει ένα πρωτότυπο υλικό για την διακόσμηση του χώρου σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.